Hvordan lager du et ideelt soverom for dine barn?

Om du ser deg rundt på nettet så finner du ganske mange sprø og forlokkende forslag om hvordan du skal designe barnas rom. Mange forslag virker fullstendig upraktiske, som for eksempel det å bygge et tre i armert betong i det ene hjørnet av barnerommet. Det kan være morsomt å drømme seg vekk litt i denne retningen, men mesteparten av oss, holder oss til de mer praktiske utfordringene som et barneværelse byr på.

På mange måter hadde slike ville påfunn i hvert barnerom kunne bli sammenliknet med om vi alle kledde oss i crazy kostymer som vises frem på motemesser, med klær som ikke har noen ting til felles med praktisk bruk.

Er det nok plass på barnets soveværelse?

Barnerommene i Norge er ofte ganske små, og som regel forventes det at barnet skal oppbevare alle sine ting der, samtidig som det skal være plass til klær, bøker, skolesaker og diverse annet som tilhører soverommet. Derfor trengs det skapplass, bokhyller og skriverbord, så vel som forskjellige oppbevaringsmuligheter som også sparer på gulvplassen, hvor barnet skal ha plass til å leke

Om det er høyt nok under taket, så kan deler av denne utfordringen møtes ved at barnet får en seng som er litt høyere, slik at skrivebord, klesskap og bokhyller kan integreres under sengen. Her finnes det allerede en god del ferdige byggesett fra butikker som Ikea og liknende.

Men om du er flink til å snekre, så kan det være lurt å bygge en liknende konstruksjon som passer bedre til rommet, slik at du kan få en optimal utnyttelse av plassen. Det er gjerne den bedre løsningen, siden du kan ta hensyn til de personlige behovene, i stedet for å følge A4-standardpakka.

Barn kan også ha godt av en anstendig madrass

Mange vil nok fortsette å la barne sove på gamle skumgummimadrasser, men da burde du være klar over at dette ikke er ideelt, selv om man skulle være ung og sprek. Barn har også godt av at de ligger med best mulig støtte for ryggen, noe som du heller får av en vektet fjærmadrass for barn eller en annen litt mer avansert madrass, som gir en korrekt støtte for kroppen og ryggsøylen, om barnet sover på ryggen eller på siden. Dette er faktisk en komfort som man burde unne også de minste.

Litt ville ideer som kan integreres i en fornuftig soveroms løsning

Det finnes selvfølgelig muligheter til å gjøre selvbygde møbler til noe eget, selv om de ikke trenger å bli noe som er helt eventyrlig og upraktisk, som et betongtre i et hjørne av rommet.

En litt sprek løsning kan for eksempel være å snu konseptet med etasjeseng og skap “på hodet”. Hva med en seng som ligger like på gulvet, med resten av nyttige møbler over der hvor barnet skal sove?

-Klaustrofobisk tenker du kanskje, men det kan bli en lun liten hule, med en meter under taket, slik at det er nok av plass til både og stå og sitte for de minste. Skrivebordet kan ligge over denne ordningen, som taket over inngangen til hiet, og selve sengekassa kan ligge på hjul, slik at det blir enkelt å trekke ut soveområdet for å veksle sengetøyet med jevne mellomrom.