Maser barna dine om at de ønsker seg en hund eller et annet kjæledyr?

Mange barn begynner å ønske seg en hund når de oppnår en viss alder, men slik som barn er, har de vanskelig for å se for seg hvilket ansvar det er å anskaffe seg en hund. De ser som regel de positive sidene ved det hele, og har en noe begrenset forestillingsevne, når det kommer til pliktene som følger med et godt og anstendig hundehold.

Det betyr ikke, at det ikke en velsignelse, og en mulighet for en lærerik opplevelse for barna, at de kan får lov til å bære et medansvar for et annet levende vesen, og at de får en blanding av et kjæledyr og en ny lekekamerat som kan holde dem med selskap, og som er med dem mens de fortsetter å oppdage verden. Båndene som oppstår mellom barn og hunder kan være noe av det mest magiske som finnes.

Det er viktig at man som foreldre tenker over disse aspektene. Kanskje hadde du selv en hund da du var liten, og kanskje var denne hunden lenge en av dine beste venner?

Selv hadde jeg en hund som pleide å sitte og vente på meg, hver dag da skolebussen stoppet. Lenge var den stor nok til at jeg kunne ri på den, og når det var middagstid, så pleide jeg å sabotere hundens gode oppdragelse, med å snike mat under bordet, der hunden satt og ventet i all stillhet. Vi pleide å sove sammen, vi gikk tur sammen hver dag, og vi gjorde det meste sammen. Hunden hørte på meg uten at jeg trengte å være streng. Det sier seg selv at slike barndomsminner er noe godt som man bærer med seg for resten av livet.

Hva må gjøres for å tilrettelegge for at familien kan få en hund

Selvfølgelig er ikke hundehold noe som man burde hoppe i over noen nykker. Det krever litt forberedelse, og betingelsene må ligge til rette for at du skal kunne gjøre en hund fornøyd. Det er selvfølgelig mulig å holde en hund, også om du bor i en blokkleilighet i byen, selv om hunden nok blir godt fornøyd om den også har et eget lite revir, som den kan se på som sitt eget.

Dertil krever hundehold at du også investerer i litt utstyr som er en nødvendighet. Om du faktisk bor i en by-leilighet, så trenger du kanskje ikke et eget hundehus, men det er fint om hunden har sin egen seng, og en plass som den føler seg til rette.

Om du har litt eldre barn, og litt mindre plass, kan hundens seng kanskje være på sengefoten til barnet. Mange velger også å la hunden sove på gangen, om det der er plass til dette. Dertil trenger du seler som passer til hunden, så vel som line for gode turer ut i parken. Om du ikke har stor plass, så er det lurt å velge en litt mindre hund.

Selv om det skulle ende med at du velger en halv porsjon hund, så er det også viktig at hunden oppdras riktig. Det at man kan plukke den opp på armen når den skaper seg, er ingen unnskyldning for dårlige manerer.

Den som ikke har erfaring med hunder burde derfor også sørge for å delta på et kurs for hundeoppdragelse og hundehold. Dette er noe som barna også bør være med på. Selv om de kanskje ikke forstår alt, så vil de utvikle en tilnærming til hunden, som gagner både hunden så vel som barna.